Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, İhtisas Üniversitesi Beratını, Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu’nun da katıldığı törende, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar’ın elinden aldı
ÇAKÜ HABER MERKEZİ////
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında 5. çağrı döneminin sonuçlarını ilan etti. Buna göre, Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ), İhtisas Üniversiteleri arasındaki yerini aldı. Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, İhtisas Üniversitesi Beratını, Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu’nun da katıldığı törende, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar’ın elinden aldı.
ÇAKÜ, BAŞVURU YAPAN 15 ÜNİVERSİTE ARASINDAN SEÇİLDİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “YÖK olarak devletimizin 11. Kalkınma Planında ifadesini bulan, yükseköğretimde çeşitliliğin artırılması hedefi doğrultusunda, yükseköğretimin tüm süreçlerinde çeşitlilik, farklılaşma ve bölgesel gelişme odaklı bir planlama anlayışını ve yaklaşımını benimsemiş bulunuyoruz. Yapısal değişim niteliğindeki en önemli girişimlerimizden birisi olan, üniversitelerimizin misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşmasına yönelik çalışmalarımızı da bu kapsamda değerlendiriyor ve bu alandaki faaliyetlerimizi üniversitelerimiz ve tüm paydaşlarımızla birlikte bundan sonra da güçlendirmeyi düşünüyoruz. Halihazırda başkanlığımız tarafından bugüne kadar 22 üniversitemizin katılımıyla yürütülmekte olan ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma’ projesine beşinci çağrı döneminde başvuru yapan 15 üniversitemiz arasından, Komisyonumuz ve Yükseköğretim Yürütme Kurulumuz tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde belirlenen 3 yeni üniversitemizin daha katılımını bu toplantımızla kamuoyuna ilan ediyoruz. Böylece proje kapsamında yer alan üniversite sayımız 25’e yükselmiş oluyor. Yapılan değerlendirmeler neticesinde, Bitlis Eren Üniversitesi `Turizm`, Çankırı Karatekin Üniversitesi ‘Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler’ alanında, Osmaniye Korkutata Üniversitesi ‘Yenilenebilir Enerji ve Batarya Teknolojileri’ alanında projeye dahil olma başarısını göstermişlerdir. Üniversitelerimizi hassaten tebrik ediyorum” dedi.
“ÜNİVERSİTELERİN KENDİ ARALARINDA FARKLILAŞMASI YÖK’ÜN TEMEL STRATEJİSİDİR”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesiyle üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme gibi birincil faaliyetlerinin yanı sıra bulundukları ilin ve bölgenin doğal, ekonomik, ticari, sınai ve sosyal potansiyelinin etkin olarak kullanılması ve yerel ekonomik hayatın geliştirilmesine katkı sağlanması ve bölgenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Projeyle, üniversitelerin bulundukları bölgelerin ihtiyaçları, sahip oldukları potansiyel ve kapasiteleri göz önüne alarak bölgesel kalkınmanın sağlanmasında öncü, yönlendirici ve aktif bir rol oynamaları hedeflenmiştir. Yine bu projeyle üniversitelerin bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle ilişki kurarak yeniden tanımlamaları, misyon ve vizyonlarını bölgenin ihtiyaçları kapsamında farklılaştırmaları beklenmektedir. Üniversitelerin kendi aralarında farklılaşması Yükseköğretim Kurulu’nun temel stratejisidir.”
REKTÖR ÇİFTÇİ: “İKİ YILDIR İHTİSASLAŞMA İLE ALAKALI OLARAK YOĞUN BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ”
Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi ise Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma projesi kapsamında İhtisas Üniversiteleri arasına katılması dolayısıyla yaptığı teşekkür konuşmasında, “Gerçekten üniversitemiz için çok önemli bir gelişme. İki yıldır ihtisaslaşma ile alakalı olarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmaların neticesinde böyle bir beratla taçlandırılmanın da üniversitemiz, şehrimiz ve bizler için ayrı bir onur ve gurur kaynağı olduğunu ifade etmek isterim. Bunun yanında bu berat, bizlerin omuzlarına büyük bir sorumluluk da yüklemektedir. İnşallah devletin kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirerek bu sorumluluğu yerine getireceğiz. Bölgesel kalkınmayı omuzlayacak olan üniversitelerin, bu tür faaliyetlerine YÖK’ün destek vermesi, aynı zamanda önemli bir zihniyet değişimini beraberinde getirmektedir. Son yirmi yılda ülkemizde yaşanan zihniyet değişiminin yükseköğretim kurumlarında da kendini göstermesi, bunun topluma, millete ve insanımıza güzellikler şeklinde katkılar sunması da ayrı bir kazanım olacaktır. Dünya değişiyor ve değişen dünya şartları içerisinde yükseköğretim kurumları da bu değişimden payını almakta ama her şeyden önemlisi, bize bu değişim noktasında rehberlik eden, topluma katkı sunmamıza vesile olan Sayın Başkanımıza ve YÖK Yürütme Kurulumuza takdir ve saygılarımı sunuyorum. İnşallah bu projeler neticesinde Çankırı daha farklı bir noktaya taşınacak, üniversite-sanayi iş birliğinin daha farklı boyutları ortaya çıkacak. Bizim insanımız her şeyin en güzeline layık olduğu için, onlara da güzel katkılarla dönmüş olacağız. Katkıları nedeniyle Sayın Valime de saygılarımı ve hürmetlerimi sunarım” diye konuştu.
Dünyanın “Tuz alanında ilk İhtisas Üniversitesi” ÇAKÜ oldu
Vuslatın 750. yılında Çankırı Mevlevihanesinde Sema Ayin-i Şerifi icra edildi