BARIŞ PINARI HAREKATI İLE İLGİLİ KAMUOYUNA DUYURU

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 09.10.2019 günü saat: 16.00 itibarıyla Suriye’nin Kuzeyini her türlü terör oluşumundan arındırmak ve bölgenin barış ve istikrarını sağlamak maksadıyla bu güne kadar icra edilen en kapsamlı sınır ötesi harekât olan Barış Pınarı Harekâtı başlatılmıştır.

Harekâtın maksadı sadece bölgenin terör unsurlarından arındırılması olmayıp; bölgenin huzur ve istikrarının yeniden tesisi ve bölge halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması da amaçlanmaktadır. Bu harekât neticesinde huzur ve istikrar ortamının yeniden tesisiyle oluşacak güvenli bölgede terör ve çatışmalar sonucunda yerlerinden edilmiş olan milyonlarca Suriyeli sığınmacının yeniden kendi vatanlarında sosyal ve ekonomik refaha kavuşmaları imkânı da doğacaktır. Birleşmiş Milletler ve NATO çerçevesinde Dünya Barışına katkı sağlamada büyük sorumluluklar üstlenmiş ve önemli başarılara imza atmış bir ülke olan Türkiye; bu harekâtla sadece kendi güvenliğini temin etmeyecek, aynı zamanda başta Suriye halkı olmak üzere, tüm bölge halkının huzur, refah ve barışına insani amaçlar doğrultusunda katkı sağlayacaktır.

Uluslararası toplum ve mekanizmaların arzu edilen seviyede duyarlılık göstermemeleri sonucu, artık bir insanlık dramı haline gelmiş olan bu mesele karşısında Türkiye, bu harekatın gerçekleştirilmesine yönelik bir inisiyatif kullanmıştır. Temelinde tamamen meşru müdafaa ve insani amaçlar bulunan bu harekât, BM Şartı 51. Maddesi ve yine BM Güvenlik Konseyi’nin Terörle Mücadeleye yönelik kararlarına uygun olarak, uluslararası hukuk kuralları ve teamüllerine bağlı kalınarak icra edilmektedir.

Harekatın başlaması ile birlikte terör örgütlerinin sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırıları sonucunda hayatlarını kaybedenlere ve harekât kapsamında şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere, tüm milletimize başsağlığı dileriz. Kahramanlık ve vatanperverlik timsali olan Çankırı ilimizin bir Üniversitesi olarak, bölgede huzur ve istikrarın sağlanması için yürütülen bu harekatta, Devletimiz ve Kahraman Ordumuzun yanında olduğumuzu bir defa daha kamuoyuna saygıyla duyururuz.